Bezbednost dece i mladih na internetu je jedno od najbitnijih pitanja bezbednosti kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. Broj kriminalnih aktivnosti koji direktno ugrožavaju decu i mlade raste iz dana u dan.

DIGITALNO DOBA – DOBA PROMENA

Digitalna tehnologija je već odavno promenila svet i uvodi nas u digitalno doba. Pored prednosti koje su uglavnom svoju primenu pokazale u poslovnom svetu, ono što se promenilo negativno odnosi se, uglavnom, na detinjstvo naše dece.

Bezbednost dece

Kako je mobilni telefon postao produžena ruka omladine, zauzeo je, veoma bitno mesto u životima mlade populacije. Virtualni svet je ovako postao jako bitan deo života. Sa druge strane preopterećenost roditelja ne vrlo često ne dozvoljava momenat u kome bi se mladima predočile potencijalne opasnosti. Na taj način deca ostaju neupućena sa potencijalnim opasnostima.

Digitalno doba je sa sobom donelo i niz prednosti kao što su: dostupnost, pristupačnost, neograničeno tržište, ubrzana komunikacija, fantastičan protok informacija i na kraju, ali ne i najmanje važno – digitalna prisutnost. Na ovaj način je deci i mladima olakšano učenje i obrazovanje, jednostavan pristup informacijama, kreativnost. Njihov glas se sada dalje čuje kada, recimo, učestvuju u kampanjama podizanja, recimo, ekološke svesti. Na ovaj način se i strani jezici lakše savlađuju. O jednostavnosti povezivanja sa generacijom bez obzira na prostornu udaljenost ne treba ni trošiti reči.

Bezbednost dece

TAMNA STRANA

Naravno, digitalno doba je sa sobom donelo i tamnu stranu koja se uglavnom odnosi na bezbednost dece. Ona uključuje mnoge nezakonite aktivnosti koje štete pre svega deci. Zlostavljačima je internet pružio prednost. Na ovaj način se podstiču se novi vidovi eksploatacije i zlostavljanja dece. Pored toga, kreira se i nelegalan i često brutalan sadržaj gde se deca iskorišćavaju na najsurovije načine.

Nasilnicima je pružena mogućnost da se sakriju iza anonimnosti i svojim žrtvama naprave pakao od života, kontaktirajući ih i uznemiravajući ih na različitim forumima, društvenim mrežama pa i putem četovanja u video igrama. Sadržaj koji se distribuira je često neprilagođen deci.

Ono što najviše zabrinjava je to što veliki broj dece kreira neprimeren sadržaj gledajući u lažne uzore koji su identifikovani u (polu)poznate ličnosti putem društvenih mreža. Ovako se stvaraju iluzije o bitnosti broja lajkova i pregleda, pa će deca neretko posegnuti za idejom da snime tuču ili maltretiranje vršnjaka ili zlostavljanje životinja. Direktan izazivač ovoga je distribucija nekontrolisanog i sponzorisanog sadržaja.

Trgovina decom nije isključena – ako dete odluči da se nađe uživo sa nepoznatom osobom koju nikad nije upoznao ili upoznala, zna je samo putem komunikacije sa društvenih mreža, može sebe da dovede u opasnost da bude kidnapovano ili iskorišćeno.

KO SU POTENCIJALNE ŽRTVE?

Starosna grupa koja je najzastupljenija u virtuelnom svetu su mladi – uzrasta od 13 do 25 godina. Trećinu ukupnih korisnika Interneta čine mlađi od 18 godina. Deca u sve mlađem uzrastu postaju korisnici društvenih mreža.

U SAD od desetoro dece čak devet pretrpi neki oblik sajber neprijatnosti. U Srbiji od troje dece jedno doživi neki od oblika sajber uznemiravanja.
Istraživanje: DECA EVROPE NA INTERNETU

POSTOJE LI PROAKTIVNA REŠENJA?

Kako bi se sprečila moguća zloupotreba dece i mladih, potrebno je decu naučiti i usmeriti da postanu svesni kako da zaštite sebe i svoju privatnost na mreži. Treba im pojasniti bezbednosnu kulturu korišćenja interneta i popularnih društvenih mreža. Jedino na ovaj način deca razvijaju zdrave sajber identitete. I to je jedini način da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu. Rezultat će biti i sposobnost da razlikuju korisne i istinite informacije od lažnih i neproverenih.

POTENCIJALNI PROBLEMI

Spisak potencijalnih problema prilično je opširan, ali evo najbitnijih koji nastaju učestalim korišćenjem tableta ili pametnih telefona:

 • Nedostatak pažnje i koncentracije,
 • Slabije pamćenje,
 • Veća preopterećenost,
 • Manjak samopouzdanja,
 • Gubitak kontrole,
 • Slabiji vid,
 • Lošije poimanje sveta,
 • Pojava depresije,
 • Povećana anksioznost,
 • Problem razlikovanja bitnog od nebitnog sadržaja,
 • Lošiji san.

Sve navedeno je daleko štetnije po decu i predstavlja siguran put ka internet zavisnosti.

ŠTA NAM JE ČINITI?

Misija svakog od nas mora da bude da zaštitimo decu od rizika na internetu, ali i da ih učimo digitalnoj pismenosti i bezbednosti na internetu.

Ako ste u ispisanim redovima prepoznali scene iz svoje svakodnevnice, interaktivna edukacija DECA NA INTERNETU je pravo mesto za vas jer ćemo na njoj pored pomenutih proći i sva ostala pitanja koja se odnose na bezbednost dece.