Internet zavisnost je jedan od najbrže rastućih problema modernog doba.

I da razjasnimo, na početku, ovo nije još jedan tekst koji vas plaši problemom internet zavisnosti i neće početi rečenicom da sve veći broj dece zadovoljstvo nalaze samo dok gledaju u ekrane, naročito mobilnog telefona. Uz igranje video igrica, ogroman problem predstavljaju i aktivnosti na društvenim mrežama da se stiče utisak da je deci virtuelni, sajber svet mnogo preči stvaran, svakodnevan, realan život. Ovaj tekst ćemo početi citatom koji definiše internet zavisnost:

Kompulsivno igranje igrica i zavisnost od interneta su prepoznati kao mentalni poremećaji!
Svetske zdravstvene organizacije

Internet zavisnost

Sve veći broj dece zadovoljstvo nalazi samo dok gleda u ekrane, naročito mobilnog telefona. Uz igranje video igrica, ogroman problem predstavljaju i aktivnosti na društvenim mrežama da se stiče utisak da je deci virtuelni, sajber svet mnogo preči stvaran, svakodnevan, realan život.

Imajući ovo u vidu, društvo i javnost su u sve većem strahu za budućnost dece i mladih generacija.

KAKO SE DEFINIŠE INTERNET ZAVISNOST?

Medicina kaže:

INTERNET ZAVISNOST je klinički poremećaj sa velikim negativnim posledicama na funkcionisanje ličnosti. Manifestuje se kao stanje u kome pojedinac doživljava aktivnosti na internetu odnosno igranje video igrica kao najveće životno zadovoljstvo.

Upotreba interneta postaje najdominantnija životna aktivnost koja sve ostale društvene aktivnosti stavlja po strani. Poput drugih oblika zavisnosti (nikotin, narkotici, alkohol) i ova stvara negativne posledice po pojedinca i njegovu okolinu. Vreme provedeno za računarom je najčešće pominjani kriterijum za dijagnostikovanje poremećaja i smatra se da više od 3 časa dnevno simptom zavisnosti.  Međutim, treba napomenuti da je u pitanju 3 časa slobodnog vremena dnevno (dakle ne radne i poslovne aktivnosti) kao i to da ovo može ali i ne mora biti pokazatelj internet zavisnosti.

Mnogo sigurniji simptomi internet zavisnosti su:

 • promenjeno ponašanje,
 • razdražljivost,
 • nervoza,
 • agresija kada pojedinac nije online,
 • pogoršanje ocean u školi,
 • prekid školovanja ili radnog odnosa,
 • zanemarivanje obaveza,
 • gubitak interesovanja,
 • problemi sa komunikacijom,
 • koncentracijom i pamćenjem,
 • nesanica,
 • problemi sa kičmom,
 • vidom, sluhom,
 • povećanje kilaže.

STRAH NIJE NEOPRAVDAN

Vezanost za internet i virtuelni svet može biti destruktivna po razvoj ličnosti, a pogotovo deteta i mlade osobe. Mladi, a naročito učenici osnovnih škola u Srbiji sve više vremena provede ispred monitora mobilnih telefona, tableta, računara i na društvenim mrežama. Moguće razloge za to treba tražiti u njihovom pokušaju da zamene pravi, realni život u kom vladaju problemi, škola, nesigurnost, usamljenost, za virtuelni svet u kome se svi prikazuju mnogo boljim nego što jesu, gde su svi ”lepi, pametni, uspešni, glamurozni, bogati”. Nažalost, ovo vodi u dublju izolaciju a može se desiti da će mladi više fokusirati na lažni sajber svet nego da prebrode probleme i istraju u stvarnom životu.

Internet zavisnost

IMA LI REŠENJA?

Rešenja uvek ima i ona su dostupna. Uglavnom podrazumevaju odgovor na pitanje:

Kako da roditelj ne upadne u zamku i kako da izbegne stvaranje internet zavisnosti kod dece?

Neke od ideja su da za početak, provedite kvalitetnije vreme sa svojom decom – umesto da ih navikavamo na savremene tehnologije odvedite ih u šetnju ili bioskop, čitajte im bajke i priče pred spavanje. Na kraju krajeva, poigrajte se sa njima. Najlakše je detetu staviti telefon u ruke, ali negativnh posledica takvog vaspitavanja je mnogo. Roditelji moraju da postave jasna pravila kada su u pitanju korišćenje Interneta i telefona u pitanju – od vremenskog trajanja odnosno koliko dugo je dete ispred monitora, preko sadržaja koji se gleda ili aplikacija koje se koriste, i moraju postajati sankcije ukoliko se pravila prekrše. Komunikacija između roditelja i deteta mora da postoji. Pokušajte da usmerite svoje dete na sport i fizičku aktivnost ili na kreativne hobije poput crtanja, slikanja, muzike.

Najbitnija je stvar je svakako – BUDITE UZOR SVOM DETETU! Ako ne želite da vaše dete non stop provodi vreme ispred monitora onda se i vi suzdržite upotrebe mobilnog telefona i kompjutera. Ovo je jedini način da date dobar primer.

O konkretnijim primerima, idejama i savetima porazgovarajte sa našim predavačima i ekspertima ne interaktivnoj edukaciji DECA NA INTERNETU.